Reasoning

Reasoning Quiz

1. What will come next in the series: 2, 6, 12, 20, …?

A) 28

B) 30

C) 32

D) 36

Answer: A) 28

2. If A is coded as 1, B as 2, C as 3, and so on, what will be the code for “HELLO”?

A) 815121512

B) 85121215

C) 85121512

D) 81251215

Answer: C) 85121512

3. Which of the following is the odd one out?

A) Circle

B) Square

C) Triangle

D) Rectangle

Answer: A) Circle

4. Find the missing number: 3, 9, 27, ?, 243

A) 54

B) 81

C) 72

D) 90

Answer: B) 81

5. If the day before yesterday was Thursday, what day will it be three days after tomorrow?

A) Monday

B) Tuesday

C) Wednesday

D) Friday

Answer: A) Monday

6. Choose the word that is a necessary part of “library”.

A) Books

B) Shelves

C) Librarian

D) Building

Answer: A) Books

7. If Z = 26 and M = 13, then H = ?

A) 8

B) 7

C) 6

D) 9

Answer: A) 8

8. Which number should come next in the pattern? 1, 4, 9, 16, 25, …

A) 36

B) 49

C) 64

D) 81

Answer: A) 36

9. If 2x = 10, then x = ?

A) 5

B) 2

C) 10

D) 4

Answer: A) 5

10. Find the missing letter: B, D, F, H, ?

A) J

B) K

C) I

D) L

Answer: A) J

Reasoning Quiz

11. What comes next in the series: 1, 1, 2, 3, 5, 8, …?

A) 10

B) 11

C) 13

D) 14

Answer: C) 13

12. If the sequence 2, 6, 12, 20 continues, what is the next term?

A) 30

B) 32

C) 34

D) 36

Answer: B) 32

13. Find the odd one out: 21, 25, 30, 36

A) 21

B) 25

C) 30

D) 36

Answer: A) 21

14. If B = 2 and E = 5, then H = ?

A) 6

B) 7

C) 8

D) 9

Answer: C) 8

15. Which letter is three places to the right of the letter two places to the left of G?

A) E

B) F

C) H

D) I

Answer: B) F

16. Which number should come next in the pattern? 3, 9, 27, 81, …

A) 162

B) 243

C) 324

D) 405

Answer: B) 243

17. Which number is the odd one out: 2, 3, 6, 7, 8, 14?

A) 2

B) 7

C) 8

D) 14

Answer: C) 8

18. If CAT is coded as 3120, then DOG is coded as?

A) 4157

B) 4175

C) 4156

D) 4167

Answer: A) 4157

19. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?

A) QDFHS

B) QDHFJ

C) SDFHS

D) SDFHJ

Answer: A) QDFHS

20. Find the missing number: 5, 10, 20, 40, …?

A) 60

B) 70

C) 80

D) 90

Answer: C) 80

Reasoning Quiz

21. What will come next in the series: 2, 3, 5, 8, 12, …?

A) 15

B) 17

C) 18

D) 20

Answer: B) 17

22. If A = 1, B = 2, C = 3, …, then what is the value of J + L?

A) 20

B) 21

C) 22

D) 23

Answer: A) 20

23. Find the odd one out: 8, 27, 64, 100, 125

A) 27

B) 64

C) 100

D) 125

Answer: C) 100

24. What number should replace the question mark? 3, 7, 15, 31, ?

A) 47

B) 55

C) 63

D) 64

Answer: B) 63

25. Which of the following does not belong to the group?

A) Dog

B) Cat

C) Lion

D) Elephant

Answer: C) Lion

26. If the day after tomorrow is Wednesday, what day was yesterday?

A) Sunday

B) Monday

C) Tuesday

D) Saturday

Answer: B) Monday

27. If all the vowels in the word “EXAMINATION” are replaced with the next letter in the English alphabet, what will the new word be?

A) FXEMINETION

B) FYEMINETION

C) FXEMINITION

D) FXEMENETION

Answer: A) FXEMINETION

28. Which number comes next in the sequence: 6, 11, 21, 36, …?

A) 45

B) 52

C) 56

D) 57

Answer: D) 57

29. Which letter is three places to the right of the letter five places to the left of N?

A) G

B) H

C) I

D) J

Answer: A) G

30. If APPLE is coded as 122155, then GRAPE is coded as?

A) 791165

B) 719165

C) 719156

D) 719265

Answer: B) 719165

Reasoning Quiz

31. If 2 is coded as 5, 3 as 10, 4 as 17, then what is 5 coded as?

A) 22

B) 24

C) 26

D) 28

Answer: C) 26

32. Find the next number in the series: 1, 4, 9, 16, 25, …?

A) 36

B) 49

C) 64

D) 81

Answer: A) 36

33. Which word does not belong to the group?

A) Apple

B) Banana

C) Mango

D) Carrot

Answer: D) Carrot

34. What is the missing number in the series? 7, 14, 28, ?, 112

A) 42

B) 56

C) 70

D) 84

Answer: B) 56

35. If CLOCK is coded as 31215, then WATCH is coded as?

A) 52348

B) 52347

C) 52346

D) 52345

Answer: A) 52348

36. If in a certain code, ROAD is written as URDG, how is MILE written in that code?

A) PLME

B) PILE

C) PLIE

D) PLPE

Answer: C) PLIE

37. Find the odd one out: 11, 13, 17, 19, 23, 25, 29

A) 17

B) 23

C) 25

D) 29

Answer: C) 25

38. What is the next number in the sequence: 5, 12, 19, 26, …?

A) 31

B) 33

C) 37

D) 39

Answer: B) 33

39. If the code for TABLE is GZOYR, then what is the code for CHAIR?

A) JHAYQ

B) KIBZR

C) HEBMR

D) FGBMR

Answer: C) HEBMR

40. In a certain language, HAND is written as SZMW. How is FINGERS written in that code?

A) URMTZVI

B) UQMTZVI

C) UPMTZVI

D) UNMTZVI

Answer: B) UQMTZVI

Reasoning Quiz

41. What comes next in the series: 1, 4, 9, 16, 25, …?

A) 30

B) 36

C) 40

D) 45

Answer: B) 36

42. If 7+3=28, 6+5=66, 8+4=96, then what is 9+7?

A) 126

B) 136

C) 146

D) 156

Answer: D) 156

43. Which one does not belong to the group?

A) Circle

B) Square

C) Triangle

D) Rectangle

Answer: A) Circle

44. What is the next number in the sequence: 2, 5, 10, 17, 26, …?

A) 35

B) 37

C) 39

D) 41

Answer: A) 37

45. If in a code language, PENCIL is written as LICNEP, how is TABLE written in that code?

A) ELBAT

B) TABEL

C) EBLAT

D) ELTBA

Answer: A) ELBAT

46. Find the odd one out: 121, 144, 169, 196, 225

A) 144

B) 169

C) 196

D) 225

Answer: A) 144

47. Which number is missing in the sequence: 3, 7, 15, 31, ?, 127

A) 62

B) 63

C) 64

D) 65

Answer: B) 63

48. If A = 2, B = 4, C = 6, D = 8, then E = ?

A) 10

B) 12

C) 14

D) 16

Answer: A) 10

49. If all the vowels are removed from the word ‘MISCHIEVOUS’, what will be the new word?

A) MSCHVS

B) MSCHVS

C) MSCHVUS

D) MSCHVS

Answer: A) MSCHVS

50. Find the next number in the sequence: 5, 11, 17, 23, …?

A) 29

B) 31

C) 33

D) 35

Answer: A) 29

Reasoning Quiz

51. What comes next in the series: 2, 6, 12, 20, 30, …?

A) 42

B) 44

C) 46

D) 48

Answer: A) 42

52. If BIRD is coded as 9-3-18-4, what is the code for CAT?

A) 3-1-20

B) 3-1-19

C) 2-1-20

D) 2-1-19

Answer: A) 3-1-20

53. Find the odd one out: 2, 3, 5, 7, 9, 11, 13

A) 2

B) 9

C) 11

D) 13

Answer: B) 9

54. What is the next number in the sequence: 1, 8, 27, 64, …?

A) 81

B) 100

C) 125

D) 144

Answer: C) 125

55. In a certain code, TEACHER is written as VGCEJGT. How is STUDENT written in that code?

A) UVWFGPV

B) UWTIDPV

C) WDUFGPV

D) WVTIETV

Answer: A) UVWFGPV

56. Which number should replace the question mark? 5, 11, 23, 47, ?

A) 95

B) 99

C) 101

D) 103

Answer: D) 95

57. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is ENEMY coded in that code?

A) GPIOL

B) GQJOL

C) GQKPL

D) GQLPL

Answer: B) GQJOL

58. What is the next number in the series: 2, 10, 30, 68, …?

A) 108

B) 116

C) 126

D) 136

Answer: C) 126

59. Find the odd one out: 32, 36, 40, 45, 48

A) 32

B) 36

C) 40

D) 45

Answer: D) 45

60. If STRONG is written as ROTNHS, how is FINISH written in that code?

A) NIFHSI

B) NIFHIS

C) INFSIH

D) INHIFS

Answer: A) NIFHSI

Reasoning Quiz

61. What comes next in the series: 3, 9, 27, 81, …?

A) 162

B) 243

C) 324

D) 405

Answer: B) 243

62. If the day before yesterday was Friday, what day will it be day after tomorrow?

A) Monday

B) Tuesday

C) Wednesday

D) Thursday

Answer: A) Monday

63. Which one does not belong to the group?

A) Apple

B) Banana

C) Mango

D) Carrot

Answer: D) Carrot

64. Find the next number in the sequence: 5, 10, 20, 40, …?

A) 60

B) 70

C) 80

D) 90

Answer: C) 80

65. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?

A) QDFHS

B) QDFHS

C) SDFHS

D) SHFDQ

Answer: A) QDFHS

66. Which number should replace the question mark? 4, 9, 16, 25, ?

A) 30

B) 35

C) 36

D) 41

Answer: C) 36

67. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is ENEMY coded in that code?

A) GPIOL

B) FPHOL

C) FPHML

D) GPHOL

Answer: A) GPIOL

68. What is the next number in the series: 1, 4, 9, 16, 25, …?

A) 30

B) 35

C) 36

D) 41

Answer: C) 36

69. Find the odd one out: 3, 5, 11, 14, 17

A) 3

B) 5

C) 14

D) 17

Answer: C) 14

70. If STRONG is written as ROTNHS, how is BRIGHT written in that code?

A) RGIBHT

B) RGHBIT

C) RGHBIT

D) RGIHTB

Answer: A) RGIBHT