Indian Geography MCQ in Assamese

1. In India, how many States/Union Territories have more than two international boundaries ? 

ভাৰতত, কিমানখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দুটাতকৈ অধিক আন্তৰ্জাতিক সীমা আছে? 

(a) 1 

(b) 2 

(c) 3 

(d) 4

Ans: 4

2. Arrange the following hills according to their location from north to south :

নিম্নলিখিত পাহাৰবোৰ উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ তেওঁলোকৰ অৱস্থান অনুসৰি সজাওক:

1. Nallamala hills 2. Shevaroy hills 3. Palkonda hills 4. Javadi hills 

1. নাল্লামালা পাহাৰ 2. শ্বেভাৰয় পাহাৰ ৩। পালকোণ্ডা পাহাৰ ৪। জাভড়ী পাহাৰ 

(a) 4-2-1-3 

(b) 1-3-2-4 

(c) 1-3-4-2 

(d) 3-1-4-2

Ans: (c) 1-3-4-2 

3.The southernmost range of India is 

ভাৰতৰ আটাইতকৈ দক্ষিণ পৰিসৰ হৈছে 

(a) Nilgiri 

(b) Annamalai

(c) Cardamom

(d) Nallamalai

Ans: (c) Cardamom

4. Which state of India touches maximum State boundaries?

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্যই সৰ্বাধিক ৰাজ্যৰ সীমা স্পৰ্শ কৰে?

(a) Madhya Pradesh 

(b) Karnataka 

(c) Andhra Pradesh 

(d) Uttar Pradesh

Ans:(d) Uttar Pradesh

5. Palk Strait is located between 

পাল্ক ষ্ট্ৰেইট__________ মাজত অৱস্থিত 

(a) India and Pakistan 

(b) India and Bangladesh 

(c)India and Sri Lanka 

(d) India and Maldives

Ans:(c)India and Sri Lanka 

6. The South China Sea Dispute involves which of the following countries?

দক্ষিণ চীন সাগৰ বিবাদত নিম্নলিখিত কোনখন দেশ অন্তৰ্ভুক্ত আছে?

1. China 2. Vietnam 3. Malaysia 4. Indonesia Select the correct answer using the code given below. 

তলত দিয়া কোডটো ব্যৱহাৰ কৰি সঠিক উত্তৰটো বাছনি কৰক। 

(a) 1 and 4 

(b) 1 and 2 only 

(c) 1, 2 and 3 

(d) 2, 3 and 4 

Ans:(b) 1 and 2 only

7. Which one of the following cities was not included in the list of smart cities in India ?

নিম্নলিখিত কোনখন চহৰ ভাৰতৰ স্মাৰ্ট চিটিৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাছিল?

(a) Silvassa

(b) Jorhat

(c) Itanagar

(d) Kavaratti

Ans: (b) Jorhat

8. The Andaman Group of islands and the Nicobar group of islands are separated by which one of the following latitudes ?

দ্বীপসমূহৰ আন্দামান গোট আৰু নিকোবৰ দ্বীপসমূহৰ গোটটো নিম্নলিখিত কোনটো অক্ষাংশৰ দ্বাৰা পৃথক কৰা হৈছে?

(a) 8° N latitude

(b) 10° N latitude

(c) 12° N latitud

(d) 13° N latitude

Ans(b) 10° N latitude

9. Which of the following ranges is the most recent one? 

নিম্নলিখিত কোনটো পৰিসৰ আটাইতকৈ শেহতীয়া? 

(a) Aravallis 

(b) Vindhyachal Range

(c) The Himalayas 

(d) The Eastern Ghats

Ans:(c) The Himalayas 

10.  Which of the following valleys lies between the Dhauladhar and Pir Panjal?

 নিম্নলিখিত কোনটো উপত্যকা ধৌলাধৰ আৰু পীৰ পাঞ্জাল ______ ৰ মাজত অৱস্থিত?

(a) Balh Valley 

(b)Bara Bhangal Valley

(c) Kiara Dun Valley 

(d) Pabbar Valley

Ans:(b)Bara Bhangal Valley

11. Which one of the following is not a part of the Meghalaya Plateau ?

নিম্নলিখিত কোনটো মেঘালয় মালভূমিৰ অংশ নহয়?

(a) Bhudan Hills 

(b) Garo Hills

(c) Khasi Hills

(d) Jaintia Hills  

Ans:(a) Bhudan Hills 

12. West Bengal shares boundaries with ……countries. 

পশ্চিম বংগেৰ সৈতে_____দেশে সীমা ভাগ বতৰা কৰিছে ।

(a) 2 

(b) 4 

(c) 1 

(d) 3

Ans:(d) 3

13. India is the ______ largest country in terms of size. 

আকাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত হৈছে __ 

(a) Seventh 

(b) Sixth 

(c) Eighth 

(d) Second 

Ans:(a) Seventh 

14. Which of the following statements with regard to the western coastal plain of India are correct? 

ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলীয় সমভূমিৰ সন্দৰ্ভত নিম্নলিখিত কোনটো মন্তব্য শুদ্ধ? 

1. It is a narrow belt.(ই এক ঠেক বেল্ট)

2. It is an example of submerged coastal plain(ই জলমগ্ন উপকূলীয় সমভূমিৰ এক উদাহৰণ)

3. It provides natural conditions for development of ports.(ই বন্দৰৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰাকৃতিক পৰিস্থিতি প্ৰদান কৰে)

4. It has well developed deltas.(ইয়াত ভালদৰে বিকশিত বদ্বীপ আছে।)

Select the correct answer using the code given below : তলত দিয়া কোডটো ব্যৱহাৰ কৰি সঠিক উত্তৰটো বাছনি কৰক: 

(a) 1, 2 and 3 only 

(b) 1 and 2 only 

(c) 1, 2, 3 and 4 

(d) 3 and 4 only 

Ans:(b) 1 and 2 only 

15. India has a land boundary of about km. …….. ভাৰতৰ ভূমি সীমা প্ৰায়______ কিলোমিটাৰ ।

(a) 5200 

(b) 10200 

(c) 15200 

(d) 20200

Ans:(c) 15200 

16. The Patkai hills belong to which mountain ranges ? পাটকাই পাহাৰবোৰ কোনটো পৰ্বতমালাৰ অন্তৰ্গত? 

(a) Himachal 

(b) Purvanchal 

(c) Himgiri 

(d) Hindu Kush

Ans:(b) Purvanchal 

17. The Indian Standard Time is calculated from the clock tower of ভাৰতীয় মানসময় ________ঘড়ী স্তম্ভৰ পৰা গণনা কৰা হয়

(a) Hamirpur

(b) Rampur

(c) Mirzapur

(d) Sambalpur

Ans:(c) Mirzapur

18. The northem plain of India is formed of…….. ভাৰতৰ নৰথেম______ৰে সমভূমিগঠিত।

(a) Metamorphic soil 

(b) Igneous rocks 

(c)Alluvial soil 

(d) Old crystalline rocks

Ans:(c)Alluvial soil 

19. Which one of the following pairs of States of India indicates the easternmost and westernmost State? ভাৰতৰ নিম্নলিখিত কোনযোৰ ৰাজ্যই আটাইতকৈ পূব আৰু পশ্চিমতম ৰাজ্যসূচায়? 

(a) Assam and Rajasthan 

(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan 

(c) Assam and Gujarat 

(d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Ans:(d) Arunachal Pradesh and Gujarat

20. Mawsynram is located on which hills of Meghalaya ? 

মৌছিনৰাম মেঘালয়ৰ কোনপাহাৰত অৱস্থিত? 

(a) Garo 

(b) Jaintia 

(c) Diphu 

(d) Khasi 

Ans:(d) Khasi 

21. Beyond the_______ the Himalayas bend sharply to the south and spread along the eastern boundary of India. 

______হিমালয়ৰ বাহিৰত দক্ষিণলৈ তীক্ষ্ণভাৱে বেঁকা হয় আৰু ভাৰতৰ পূব সীমাত বিয়পি পৰে। 

(a) Zoli La Pass 

(b) Dihang gorge 

(c) Bhutan border

(d) Nepal Border 

Ans:(b) Dihang gorge 

22. China does not share its border with which Indian state? 

চীনে কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ সৈতে ইয়াৰ সীমা ভাগ-বতৰা নকৰে?

(a) Bihar 

(b) Arunachal Pradesh

(c) Himachal Pradesh 

(d) Sikkim 

 Ans:(a) Bihar

23. The part of the Himalayas between Tista and Dihang rivers is known as ………..Himalayas

তিস্তা আৰু দিহাং নদীৰ মাজৰ হিমালয়ৰ অংশটোক ……বুলি কোৱা হয়। .  

(a) Nepal 

(b) Kashmir 

(c)Assam

(d) Jammu

Ans:(c)Assam

24. The IST meridian 82½° E passes through a number of States in India. Which one of the following sets of States is correct in this respect?

আই.এছ.টি. মেৰিডিয়ান 82½° ই ভাৰতৰ কেইবাখনো ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হয়। এই ক্ষেত্ৰত নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্য শুদ্ধ?

(a) Uttarakhand, Uttar Pradesh, Chhatisgarh and Andhra Pradesh

(b) Uttar Pradesh, Jharkhand, Chhatisgarh and Odisha 

(c) Uttarakhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Chhatisgarh

(d)Uttar Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh and Chhatisgarh 

Ans:(d)Uttar Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh and Chhatisgarh

25. Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?

ভাৰতৰ পতিত ভূমিৰ সৰ্বাধিক অংশ কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ?

(a) Gujarat

(b) Andhra Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Ans:(d) Rajasthan

26. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগ কোনটো?

(a) Mount Koya 

(b) Mount Diavolo

(c)Saddle Peak

(d) Mount Thuiller

Ans:(c)Saddle Peak

27. Which of the following neighbouring country of India is not a landlocked country?

নিম্নলিখিত কোনখন চুবুৰীয়া দেশ ভাৰতৰ স্থলবেষ্টিত দেশ নহয়?

(a) Nepal

(b) Myanmar

(c) Bhutan

(d) Afghanistan

Ans:(b) Myanmar

28. In the north-west, India shares its land boundaries with which country?

উত্তৰ-পশ্চিমত, ভাৰতে ইয়াৰ ভূমিৰ সীমা কোন খন দেশৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰে?

(a) Sri Lanka 

(b) Myanmar 

(c) Bangladesh 

(d) Pakistan 

Ans:(d) Pakistan

29. India is separated from Sri Lanka by-

ভাৰত শ্ৰীলংকাৰ পৰা পৃথক হৈছে ___

(a)Palk Strait 

(b) 9° Channel 

(c) 10° Channel 

(d) Dover Strait

Ans:(a)Palk Strait 

30. The part of the Hiamalayas lying between Satluj and Kali rivers is known as_____

সতলুজ আৰু কালী নদীৰ মাজত পৰি থকা হিয়ামালয়াসকলৰ অংশটো জনা যায়_____

(a) Punjab Himalaya 

(b) Nepal Himalayas 

(c) Kumaon Himalayas

(d) Assam Himalayas 

Ans:(c) Kumaon Himalayas

Leave a Comment