DHS Assam Mock Test part 2

1. Scientist who is known as father of Botany

(a) Aristotle 

(b) Darwin 

(c) Theophrastus 

(d) Linneus

Ans:(c) Theophrastus

2. Who is know as father of Biology ? 

(a) Aristotle 

(b) Darwin

(c) Lamark

(d) Purkenja

Ans:(a) Aristotle

3. The term biology was first coined by

(a) Aristotle 

(b) Darwin

(c) Lamark  

(d) Lamark and Treviranus

Ans: (d) Lamark and Treviranus

4. Who is known as father of Zoology ? 

(a) Darwin 

(b) Lamark

(c) Aristotle

(d) Theophrastus

Ans:(c) Aristotle

5. Who is known as father of medicine? 

(a) Aristotle

(b) Theophrastus

(c) Hippocrates

(d) Edward Jenner

Ans:(c) Hippocrates

6. The term biology is derived from the language

(a) French 

(b) Latin

(c) Purthgali

(d) Greek

Ans:(d) Greek

7. The book Historia Plantrum is written by

(a) Aristotle

(b) Theophrastus 

(c) Hippocrates

(d) Darwin

Ans:(b) Theophrastus 

8. Botany is also known as

(a) Phytology

(b) Phycology 

(c) Pedology

(d) Plantophyta

Ans: (a) Phytology

9. Aristotle is not known as an

(a) Father of Biology 

(b) Father of Zoology 

(c) Founder of Embryology 

(d) Father of Botany

Ans:(d) Father of Botany

10. In exo-biology we study about

(a) External structure of living beings 

(b) Life present on the earth 

(c) Life present in the other layer of earth atmosphere 

(d) Life found in space and on other setallite.

Ans:(d) Life found in space and on other setallite.

11. The science related with the study of living 

(a) Physics 

(b) Chemistry

(c) Biology 

(d) Mathematics

Ans:(c) Biology 

12. Phycology is the branch of botany in which we study about —

(a) Algae

(b) Fungi

(c) Ecology 

(d) Virus

Ans: (a) Algae

13. Oath taken by medical graduates is given by

(a) Aristotle 

(b) Theophrastus 

(c) Hippocrates

(d) Darwin 

Ans:(c) Hippocrates

14. Branch of biology in which we study about relationship between living and their environment

(a) Physiology 

(b) Genetics 

(c) Ecology

(d) Geology 

Ans: (c) Ecology

15. Branch of biology in which we study about cultivation of flowering plant

(a) Phenology

(b) Floriculture

(c) Agronomy

(d) Botany

Ans:(b) Floriculture

16. Study of flower is called

(a) Anthology

(b) Agrosteology 

(c) Phenology

(d) Polynology

Ans:(a) Anthology

17. Palaeobotany is the branch of botany is which we study about

(a) Animal fosills

(b) Plant fossils

(c) Seed of plant

(d) Flower

Ans:(b) Plant fossils

18. Mycology is the branch of botany in which we study about

(a) Algae

(b) Fungi

(c) Bacteria

(d) Virus 

 Ans:(b) Fungi

19. Silviculture is the branch of botany in which we study about

(a) Culture of algae 

(b) Development of forest

(c) Culture of fungi

(d) Silciphida plant  

Ans:(b) Development of forest

20. Branch of agriculture concerned with the production of crops

(a) Agrotology

(b) Agronomy 

(c) Agrostology

(d) Anthropology

Ans: (b) Agronomy 

21. Agrostology is the study of

(a) Seed of oil 

(b) Crop Grass 

(c) Grass

(d) Fruits

Ans: (c) Grass

22. Spermology is the study of

(a) Seed 

(b) Leaf 

(c) Fruit 

(d) Pollen grain

Ans: (a) Seed 

23. In Pedology we study about

(a) Disease 

(b) Pollution

(c) Soil

(d) Rockes

Ans:(c) Soil

24. Study of fruit is called

(a) Spermology 

(b) Anthology

(c) Pedology

(d) Pomology

Ans:(d) Pomology

25. Distribution of plant on the various part of earth

(a) Biogeography 

(b) Zoogeography 

(c) Phytogeography 

(d) Geography

Ans:(c) Phytogeography 

26. Study of pollen grain is called

(a) Pomology 

(b) Palynology 

(c) Phycology 

(d) Mycology

Ans:(b) Palynology 

27. Study of internal structure of plant

(a) Morphology 

(b) Anatomy 

(c) Ecology 

(d) Taxonomy

Ans:(b) Anatomy 

28. Study of external structure and their form is called–

(a) Morphology 

(b) Anatomy

(c) Ecotogy

(d) Phycology

Ans: (a) Morphology

29. Agro forestry is

(a) Growing tree for forest

(b) Growing tree after cutting crop

(c) Growing of tree with cultivation of crop in the same field

(d) None of these

Ans: (c) Growing of tree with cultivation of crop in the same field

30. Branch of biology which deals with the study of identification, nomenculture and classification of organism is

(a) Exobiology

(b) Ecology 

(c) Taxonomy

(d) Toxicology

Ans:(c) Taxonomy

31. Estimation of age of woody plant by counting annual ring is

(a) Dendrology 

(b) Dendrochronology

(c) Agronomy

(d) Demography

Ans:(b) Dendrochronology

32. Physical basis of life is

(a) Cytoplasm

(b) Neucleoplasm

(c) Protoplasm

(d) Haloplasm

Ans: (c) Protoplasm

33. Study of process of ageing

(a) Genocology

(b) Gerontology

(c) Ontogeny

(d) None of these

Ans:(b) Gerontology

34. Cultivation of ornamental shurbs plant

(a) Agronomy

(b) Olariculture

(c) Arboriculture

(d) Silviculture

Ans: (b) Olariculture

35. Branch of biology which deals with study of heredity and variation

(a) Histology

(b) Cytology

(c) Genetics

(d) Evolution

Ans: (c) Genetics

36. Study of growing plant without soil in water containing nutrient is

(a) Hydrotonics

(b) Hydrophonics

(c) Hypotonics 

(d) None 

Ans:(b) Hydrophonics

37. Microscopic organism which passively float on the surface of water is called–

(a) Phytoplantons 

(b) Zooplantones 

(c) (a) & (b) both 

(d) None of these 

Ans:(c) (a) & (b) both 

38. What is the study of birds called? 

(a) Agrostology 

(b) Ornithology 

(c) Ophiology 

(d) Serpentology

Ans:(b) Ornithology 

39. The branch of geology that studies dinosaurs is an example of___

(a) Sophrology 

(b) Petrology

(c)Paleontology

(d) Histology

Ans:(c)Paleontology

40._______ is the study of ancient plants, like mosses, that grow in moist, humid environments. 

(a) Ethnobotany 

(b) Bryology 

(c) Palynology 

(d) Dendrology

Ans:(b) Bryology 

41. Headquarter is located Botanical Survey of India (BSI) in which city?

(a) Assam 

(b) New Delhi 

(c) Kolkata 

(d) Bhopal 

Ans:(c) Kolkata 

Leave a Comment